Цей розділ призначений лише для медичних і фармацевтичних працівників.
Якщо Ви медичний
або фармацевтичний
працівник, натисніть кнопку
Якщо Ви не є
медичним або
фармацевтичним
працівником, натисніть
УвійтиПовернутися
Главная / Харчове отруєння

Харчове отруєння

Мабуть, не існує людини, яка б ніколи не стикалася з отруєнням продуктами харчування. Особливо часто ця неприємність підстерігає в дорозі, оскільки мандрівники не завжди можуть дотримуватися вимог до особистої гігієни, а це сприяє розвитку бактерійної інтоксикації. Крім того, незнайома і незвична їжа, яка нерідко стає важливою частиною відпочинку в тропічних країнах, – ще один «шанс» для хвороботворних мікроорганізмів, які активно розмножуються в теплому і вологому кліматі. Але чим би не було спричинене отруєння, воно завжди супроводжується хворобливими і неприємними симптомами і здатне не лише зіпсувати поїздку, але й призвести до тяжких наслідків.

Що таке харчове отруєння

Харчове отруєння – це порушення роботи внутрішніх органів унаслідок потрапляння шкідливих речовин у шлунково-кишковий тракт разом з їжею або напоями. Після споживання продуктів, що містять агресивні хімічні речовини або бактерії, токсини поступово всмоктуються в кровоносне русло, викликаючи симптоми інтоксикації.

Симптоми харчового отруєння

Харчове отруєння в більшості випадків розвивається швидко. Так, протягом короткого часу на фоні спочатку загального гарного самопочуття виникають такі симптоми:

  • нудота, блювота;
  • діарея;
  • біль у шлунку і/або кишечнику;
  • загальна слабкість, нездужання;
  • головний біль.

Без лікування симптоми можуть посилюватися. Залежно від виду токсинів і їх кількості можуть спостерігатися порушення роботи нирок, центральної нервової і серцево-судинної систем. Особливо тяжкими можуть бути наслідки інтоксикації у дитини, похилої або людини, що нещодавно перенесла будь-яке захворювання.

Причини харчового отруєння

У більшості випадків отруєння розвивається після споживання продуктів харчування із збіглим терміном придатності, заражених бактеріями і продуктами їх життєдіяльності, а також забруднених хімічними речовинами.

Лікування харчового отруєння

Харчове отруєння потребує негайних заходів з лікування, оскільки цей стан, залишений без уваги, здатний стати причиною серйозних ускладнень.

Препарат останнього покоління Фільтрум®Еко, призначений для лікування харчових інтоксикацій, сорбує не лише середньомолекулярні (токсини і білкові молекули), але й низькомолекулярні речовини (спирти і продукти їх метаболізму).

Про діючу речовину. Основна діюча речовина препарату – лігнін. Цей ентеросорбент виробляється з деревини шляхом спеціальної обробки. Завдяки своєму природному походженню лігнін має дуже обмежену кількість протипоказань.

Про спосіб застосування. Фільтрум®Еко випускається у формі таблеток, що робить його прийом дуже зручним, особливо в дорозі. При гострих отруєннях добовий прийом для дорослого складає по 2-3 таблетки 3-4 рази на день, тривалість – до 5 днів.

Увага! При симптомах гострого харчового отруєння необхідно негайно звернутися до лікаря, оскільки деякі стани можуть тільки «імітувати» симптоми отруєння. До таких станів відноситься, наприклад, інфаркт міокарду.